Waarom het SensorIT temperatuurmeetsysteem ontworpen is.

Ik wil anderen helpen om meer inzicht te krijgen in de temperaturen van een drinkwaterinstallatie. Dit vanuit de gedachte om een bijdrage te leveren aan een veilig gebruik van kraanwater voor iedere gebruiker.



Wat is er ontworpen.

Er is een temperatuur sensor ontworpen en gebouwd, om eerst vooral zelf meer inzicht te krijgen in het gedrag van onze eigen drinkwaterinstallatie. Het SensorIT systeem bestaat uit draadloze sensoren voor het meten van de temperaturen en een gateway voor het doorzenden van de gemeten temperaturen naar een netwerkserver. De sensoren zijn als 230 volt versie en als batterij versie ontworpen.



Het onderscheidende aan het SensorIT systeem.

  • - Kostenbesparing personeel doordat vele metingen niet meer handmatig uitgevoerd behoeven te worden.
  • - Geen abonnement benodigd bij een telecom provider voor de afhandeling van dataverkeer tussen gateway en server.
  • - Geen bekabeling benodigd.
  • - Geen inbreuk in de bestaande installatie.
  • - Eenvoudige installatie van sensoren en gateway.
  • - Snel scanbaar met QR-code per sensor.
  • - Instelbare periodieke rapporten.
  • - Aanwezigheid historie meetgegevens.


Klik op onderstaande afbeelding voor een real-time demonstratie.

SensorIT real-time demo afbeelding

Quote: 'Als eigenaar wil ik dat ik weinig tot geen omkijken heb naar de temperaturen van de leidingwaterinstallatie, zodat ik me met mijn core business kan bezighouden.'



Hoe SensorIT werkt.

De sensor kan met behulp van een tiewrap aan de leiding worden bevestigd. Via de draadloze sensor wordt de gemeten temperatuur doorgegeven aan de gateway. Via een zelf te kiezen device (PC / laptop / smartphone / tablet), kan de temperatuur real-time gevolgd worden met behulp van een dashboard weergave.



Functionaliteiten.

SensorIT sensoren zijn compleet met een dashboard met daarop: een grafiekweergave; de gemeten temperatuur; de minimale temperatuur; de maximale temperatuur; de gemiddelde temperatuur; historie; instelbare alarmen; QR-codes en uiteraard met rapportages. Alles is in te stellen zoals gewenst, als dat tenminste een wens is, omdat met de standaard interval instelling van 3 minuten al veel meer inzicht verkregen wordt dan met het periodiek handmatig meten.



QR-codes.

Voor elke sensor is naar keuze een QR-tag te plaatsen, zodat met een mobile device naar keuze (Ios / Android / Windows), de real-time grafiek getoond wordt. Deze QR-tags zijn bij de diverse logische locaties aan te brengen, bijvoorbeeld op de binnenzijde van een technische deur of aan de onderzijde van een verlaagd systeem plafond. Deze wijze van directe uitlezing kan ideaal toegepast worden voor het monitoren van de deelringen in warmwatercirculatiesystemen of directe koudwatermeting bij binnenkomst in een gebouwinstallatie, uiteraard worden de metingen ook automatisch gerapporteerd.



Ontwikkeling.

Na het schrijven van enkele honderden software versies is in het jaar 2021 de definitieve software versie gereed gekomen voor gebruik in het huidige prototype. Tezamen met een ICT en electronica deskundige is uitvoerig gemeten aan het stroomverbruik van de sensor, zodat het huidige prototype zeer energiezuinig functioneert, dan hebben we het echt over micro- en nanoamperes, zo weinig dat zelfs het meten en toepassen in een batterij omgeving een uitdaging op zich is gebleken. In totaal heeft de ontwikkeling zo'n drie jaar in beslag genomen om de huidige sensor te laten doen wat we voor ogen hadden.



Duurtesten.

Goed is om te ervaren dat de duurtest van het belangrijkste 'moederbord' van de sensor al vanaf 2018 foutloos in onze eigen meterkast de temperaturen doorgeeft. De hardware en software heeft bewezen langdurig en stabiel te kunnen blijven functioneren. In 2021 zijn de prototypen in de praktijk bij diverse bedrijven getest en verder bijgesteld op basis van opgedane praktijkervaringen waardoor deze vanaf 2022 op diverse locaties in werking zijn.